“Over geuren en kleuren…

valt niet te discussiëren”, of toch? Het blijft een interessante materie.

Getriggered door een aantal zaken (een post van Thomas, de problemen met “online print services”, heb bekijken van een zware contrast zw/w foto van Marhilde en het resultaat van een van mijn foto’s op canvas van foto.com), besloot ik dan maar een paar lijntjes neer te pennen over hoe ik naar ‘kleuren’ kijk.

Heel veel foto’s worden niet op een monitor bekeken. Hoeveel monitoren geven een foto correct weer? Hoeveel browsers geven een foto correct weer? ‘t Verschil tussen Safari en Firefox viel onlangs weer op, toen ik Marhildes foto bekeek. Als je een foto ‘bewerkt’ om ergens op een blog te zetten, dan steek je daar wat tijd in, en iedereen ziet ‘m bijna op een andere manier. Een vraag die iedereen zich wel eens stelt zeker? Ligt het aan mij, ligt het aan mijn computer, aan mijn instellingen, aan het programma, … ?

Meer en meer zie je bewerkingen die nog weinig aan het origineel raken wat kleuren betreft (vb zw/w, split tone, …) en waar de kleuren (met een bepaalde bedoeling) zelf gekozen worden.

Ik hecht zelf heel veel belang aan het vastleggen van het zwartpunt van een monitor en het feit dat er geen kleurafwijkingen zijn in het zw/w gebied. De zw/w curve hoeft niet lineair te zijn (vb. s-vormig om de contrastindruk te vergroten), als ze maar geen kleurafwijkingen vertoont (tenzij je die expliciet wil natuurlijk).

Bij (echt) zwart(#000000) mag er eigenlijk geen licht uit je monitor komen. Bij wit (#FFFFFF) komt er maximaal licht uit je monitor. Je kunt pas kleurafwijkingen voor ‘zwart’ zien als je heel donker grijs (vb #040404) bekijkt. Bijna zwart (#010101) zou je moeten kunnen onderscheiden tov zwart (#000000).

Als je een willekeurige foto naar zw/w omzet met vb. Lightroom of Photoshop, dan zou die geen ‘kleur’ meer mogen vertonen. Onderstaand plaatje heeft #040404 als ‘background’ en er zitten een aantal vertikale balken in met #010101, #0A0A0A en #191919.

En nu maar hopen dat ‘zwart’, ‘zwart’ is zeker?

1 thought on ““Over geuren en kleuren…

  1. Serge

    Jan, een herkenbaar probleem. Ik heb ondertussen een erg goede Eizo CG241W monitor die kleuren accuraat kan weergeven. Maar het probleem dat ik vroeger had, blijft bestaan: wanneer ik een foto klaarmaak voor het web, ziet die foto er op mijn scherm goed uit, dat blijkt ook wanneer bij prints, dus dat zit goed denk ik dan. Maar op andere monitoren ziet de foto er soms wat of helemaal anders uit en dat heb je niet zelf in de hand, erg vervelend, maar ondertussen heb ik daarmee leren leven, of de browser gebruikt maakt van een kleurprofiel of niet, mijn ervaring leert dat het ingesloten srgb kleurprofiel dat Firefox herkent niet altijd correct is. De verschillen blijven bestaan, soms wat meer, soms wat minder. En op mijn scherm ziet de foto er correct uit (althans voor mijn ogen).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *