Printers calibreren

Sinds een paar weken ben ik de trotse bezitter van een Spyder3Studio koffertje. Het koffertje bevat een Spyder3Elite monitor calibrator en een Spyder3Print printer calibrator. spyder3_studioBeide toestellen genereren icc-profielen voor je workflow: de Spyder3Elite genereert een monitor profiel, de Spyder3Print een printer profiel, … logisch, niet?

Er zijn tal van posts te vinden op het internet over het wat/hoe/waarom van icc-profielen, kleurenruimtes, conversies, … te veel om hier op te noemen.

Vorig jaar kocht ik een Konico-Minolta 2530DL kleurenlaser printer ter vervanging van een kapotte HP deskjet. De 2530DL is een knap ding, alleen heeft hij 1 groot nadeel… de Apple printer driver laat niet toe om het ingebouwd color management af te schakelen. De printerdriver beslist zelf over hoe de kleuren er zullen uitzien.

De kleurenprints waren te donker en ik zocht een methode om deze tekortkoming te verhelpen. Ik was van mening dat, na het opmeten van de uitgeprinte kleurenkaart – werkwijze te zien op deze video – het bekomen profiel, het colormanagement van de printer zou neutralizeren.
Als een printer nu een bepaalde kleur 5% te donker print en je geeft die informatie aan het calibratieprogramma, dan moet de printercalibratie dit toch detecteren en achteraf compenseren in het profiel door alles 5% op te trekken? … Maar niets leek minder waar. Het duurde een tijdje vooraleer ik snapte waarom.

Een misverstand dat me bijbleef, was dat een icc-profiel een conversie toepast, wat een totaal verkeerde opvatting bleek. Het profiel geeft informatie aan een Color Management Module (CMM) die de conversie op zich neemt.

Je zou een icc-profiel kunnen vergelijken met een identiteitskaart : het doet zelf niets, maar geeft wel informatie.

Stel nu eventjes de volgende situatie (de hoogtes stellen een specifieke kleur voor):
– een horizontale smalle opening die zich op 2m20 van de grond bevindt
– een identiteitskaart (ICC foto) die beschrijft dat de ogen zich op 1m60 hoogte bevinden
– Een lift (CMM printer) die je, na binnenscannen van die identiteitskaart, exact het verschil in hoogte omhoog brengt zodat je door de smalle opening kunt kijken.
Ontbreekt de identiteitskaart, dan kan de lift zich niet automatisch aanpassen.
Ontbreekt de lift, dan moet de persoon in kwestie, zelf voor de aanpassingen zorgen, vb blokjes onder de schoenen aanbrengen.

Als je het automatisme van de lift uitschakelt (geen automatisch color management in de printer) en je maakt zelf de aanpassingen (blokjes van 60cm onder je schoenen aanbrengen) dan kom je perfect uit.
Als je blokjes onder je schoenen aanbrengt en je verandert de informatie niet op de identiteitskaart, dan gaat het natuurlijk fout !! Als je het automatisme van de lift niet uitschakelt, dan kom je 60cm te hoog uit natuurlijk !!

Passen we bovenstaand verhaal nu even toe op het uitprinten van een foto in photoshop, dan kom je tot het volgende:
– Laat Photoshop het kleurenbeheer voor zich nemen (CMM photoshop): Color handling – Photoshop manages colors
– Kies het opgemeten printerkleurenprofiel (ICC printer): Printer profile
– Zorg dat het kleurenbeheer in de printerdriver (CMM printer) afgeschakeld wordt

Het opgemeten kleurenprofiel kun je trouwens heel goed gebruiken voor de softproofing in Photoshop en zo eventueel compenseren voor een printer waar je het kleurenmanagement niet kunt afschakelen. Het blijft hier dan wel een benaderende en geen exacte methode.

De Konico-Minolta 2530DL staat intussen te koop en ik ben op zoek naar een printer waar ik het color management wel kan uitschakelen onder OSX. Vanuit windows is het color management wel af te schakelen.
Welke printer (kleurenlaser/deskjet/…) raden jullie aan?

1 thought on “Printers calibreren

 1. Jasper Van Tilburgh

  Hoi Jan,
  Ben zelf ook al een tijdje aan het uitkijken naar een deftige kleurenlaserprinter. Voorlopig werk ik nog met inktjet maar voor postscript is het niet ideaal.

  Wat je profileren en calibreren betreft ben ik het helemaal eens dat dit een belangrijke start is van kwalitatief werk.

  Ik heb zelf geen Spyderprint dan wel een spyder pro en heb m’n printers laten kalibreren via Marc En Ciel.. Voor weinig centen een mooi ICC profiel gekregen. Eigenlijk een aanrader voor iedereen die een printer thuis gebruikt omdat bijna iedereen wel eens met de handen in de haren zit waarom de kleuren niet kloppen bij het afdrukken.

  Je schrijft ook dat je je Konica 2530DL wil verkopen? Ben je er dan niet tevreden over?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *