Online foto services

Naar aanleiding van de nare ervaring met tictacphoto, heb ik het een en ander opgezocht waar je zoal “kwalitatieve fotoalbums” zou moeten kunnen laten afdrukken.

Mocht iemand ervaringen hebben met een service, of er nog eentje kennen die ik aan de lijst kan toevoegen, laat het dan effe weten.

Hofmann: http://www.hofmann.es
Pixbook: http://www.pixbook.net
Vakcolor: http://www.vakcolor.nl/
Graphistudio: http://www.graphistudio.com
Digicraft: http://www.digicraftonline.com
A+books: http://www.aplusbooks.com.au
Zookbinders: http://www.zookbinders.com
Pictobooks: http://www.pictobooks.com
Foto-online: http://foto-online.be
Fotobuch: http://www.fotobuch.de
Blurb: http://www.blurb.com/
iPhoto books: http://www.apple.com

21 thoughts on “Online foto services

 1. Thomas

  Blurb is qua kwaliteit wel OK. We hebben er ons gastenboek voor het trouwfeest laten drukken en, los van het feit dat het niet op tijd toegekomen is voor het trouwfeest (we hadden het maar vroeger moeten bestellen, eigen schuld), ben ik wel content van de kwaliteit.

  Enkel de zwart/wit foto op de harde kaft vertoont een nogal groene tint, maar de rest van de foto’s leken me wel OK (dus ook de z/w foto’s binnenin). Ik denk dat ik er nog eens één ga bestellen. Opnieuw met harde kaft, maar dan wel met een flap ipv opdruk op de kaft zelf.

  Trouwens, de blurb tool is wel de moeite vind ik. Er is een versie voor Mac beschikbaar en de layout opties zijn zeer uigebreid. Dus ja, voorlopig wel content van.

 2. Xray

  Ik heb destijds een tweetal boeken laten maken van 2 citytrips bij http://www.albumprinter.nl
  De foto’s neigden wat naar de donkere kant maar anderzijds was ik wel tevreden. Het is geen echte professionele kwaliteit maar ruim voldoende voor een standaardboek. Fraai papier, goed gebundeld, mooie kaft, vlotte service en stevig verpakt.
  Ik ben eigenlijk benieuwd wat de meesten gebruiken om pakweg een trouwalbum te maken.

 3. Serge

  Bij Blurb ga ik binnenkort eens een test doen met een grote versie met harde kaft. Mijn boekje van vorig jaar (klein formaat) was eerder bedroevend. Bij Asukabook heb ik nog maar 1 keer besteld, dat was top, alleen jammer dat de prijs een veelvoud is van de meeste andere online aanbieders.

 4. Marhilde

  Lovenswaardig initiatief, maar mijn bedenking hierbij is dat het moeilijk is om die verschillende afdrukcentrales te vergelijken aangezien jouw normen anders liggen dan bv de mijne. Het beste zou zijn om éénzelfde pakket aan foto’s / album te laten afdrukken door verschillende centrales en te beoordelen door 1 persoon, maar dat is praktisch (financieel) niet mogelijk… dus toch hierbij mijn ervaringen :
  Persoonlijk heb ik enkel nog maar ervaring met albumprinter.nl en photoways.com wat betreft fotoalbum. Beiden leverden mooie producten af, misschien een lichte voorkeur voor Photoways (papier dikker) alleen vind ik de software van Albumprinter gebruiksvriendelijker dan deze van Photoways.
  Bij albumprinter heb ik een klein boekje (20 x 15 cm) besteld en het resultaat viel wel mee. Zeker als je prijs/kwaliteit in acht neemt en in je achterhoofd houdt dat het géén ‘echte’ foto-afdruk is. Het album bij Photoways was 20 x 28 cm.
  In ieder geval beiden voor herhaling vatbaar.

 5. Stephanie

  Hey Jan. Bij dezen… 😉
  tot nu toe printte ik alleen vele foto’s en twee albums bij http://www.foto.com. Ik ben zelf zeer tevreden van de resultaten: afdrukkwaliteit, papierkwaliteit, service, prijs (niet onbelangrijk voor een studente!),… zijn allemaal dik in orde.
  Ik ken er echter weinig van omdat ik nog niet ZO heel lang met fotografie bezig ben. Ik kan dus ook niet vergelijken met bijvoorbeeld het analoge tijdperk…
  Kortom: ik blijf voorlopig bij Foto.com.
  Oh ja, toch mss nog even dit: het zou wel kunnen dat de mogelijkheden qua lay-out enzo beter en/of ruimer zijn bij andere services. Die zijn nl. nogal beperkt bij foto.com.

  Gegroet!

 6. Jo Vandermarliere

  Hallo Jan,

  mijn ervaringen met online printservices zijn beperkt tot onbestaande… op één fiasco bij het kruidvat na, maar dat was ook omdat de persoon in kwestie gevraagd had om ze daar te laten printen. kleurzweem en strepen… en je moet betalen voor je mag kijken of ze crap zijn…

  ik lees hier ook vaker opmerkingen over Zw/W foto’s die kleurzwemen krijgen, de uitleg over het waarom hierbij is heel simpel…
  Alle prints gebeuren op kleurpapier (indien het op fotopapier gebeurd) of via rgb (indien het om inkjet/laser gaat)
  Als je je Zw/W opbouwt uit CMYK printkleuren of RGB belichtingskleuren is het moeilijk (niet onmogelijk) om een kleurzweem te vermijden & mits dit om seriewerk gaat bij die services is er niemand die de tijd/moeite neemt om die neutraal te filteren voor print…

  bij kleurfoto’s zullen zwemen minder snel voorkomen veronderstel ik (ok behalve dus bij cheapo services waar ze file open en print doen zonder meer…)

  groetjes,

  Jo

 7. Tom Leuntjens

  Dag Jan,

  Ik vrees dat ik een van de vele ben die veel fotos neemt en meestal te lui is om ze te laten afdrukken.
  Als ik ze al laat afdrukken is het meestal voor familie etc… en dan kan dit varieren van colormailer tot kruidvat of hema.

  Vorig jaar heb ik wel een boek laten maken bij blurb. Ikzelf ben er niet erg enthousiast van, het blijft druk en kan niet tippen aan fotoprint. (de meeste mensen die hem zien vinden het er wel erg goed uitzien). Dit jaar ga ik eens proberen bij lulu.com

 8. Bert Stephani

  Voor mijn foto’s gebruik ik een vaklab (axis imaging), niet goedkoop maar wel goed. Voor kleinere prints (tot 20×30) komt http://www.photobox.ie behoorlijk goed uit de verf vind ik.
  Wat albums betreft is albumprinter.nl idd niet slecht voor privé-gebruik. Voor trouwalbums e.d. gebruik ik Graphistudio maar dan zitten we wel in een andere prijsklasse natuurlijk.

 9. Jimmy Kets

  Een paar jaar terug heb ik wel eens een tictac boek laten maken. De kwaliteit is inderdaad bedroevend. Voor de rest heb ik enkel ervaring met Blurb. Ik zal niet snel veranderen na blurb, want ik ben heel tevreden over de kwaliteit. De kleuren komen bovendien zeer goed overeen met wat ik op mijn computerscherm zie. Ooit heb ik een exemplaar met een deuk in ontvangen, maar ze hebben zonder morren direct een nieuw exemplaar opgestuurd. Enkel een muggenzifter zal misschien een opmerking maken dat het raster zichtbaar is met een vergrootglas.

 10. Pingback: Digitale fotoalbums (1) — Fotografie Serge Van Cauwenbergh

 11. Bjorn

  Hey Jan,

  Ik heb bij Blurb een fotoboek laten afdrukken en ben er zeer tevreden over.
  Boekmet harde kaft en bedrukt met een foto. Alles was prima in orde.
  Als je eens een exemplaar wil zien laat jemaar iets weten dan breng ik er wel eens eentje mee.
  Ik heb er ook één met slappen kaft, maar vind dat niet echt klasse vol.Is meer een stripalbum kwa kaft.
  Afdruk van de foto’s is wel prima in orde.

  Greetzz
  Bjorn

 12. Tom

  Dag Jimmy,

  ik heb net mijn standaard 20×25 cm hardcover boek teruggekregen van Blurb. In tegenstelling tot je opmerking, is het raster heel duidelijk zichtbaar, zelfs op 30 cm afstand.
  Welk formaat gebruik jij?
  Mvg

  tom

 13. Jimmy Kets

  @ tom: Large Format Landscape 13×11 inches of 33×28 centimeters
  Ik ben nog altijd tevreden van de kwaliteit, ook al ben ik in dat soort zaken nogal kritsch.

 14. Sander

  Hallo Jan,

  Ik ben nog steeds zoekende naar het ultieme digitale fotoalbum. Ik stoor mij het meest aan het drukraster bij de meeste albums. Laatst heb ik een album laten drukken bij Hofmann omdat je daar pagina’s van echt fotopapier kan laten afdrukken. Je bent dan van het raster af. Daarnaast kan je de pagina’s compleet vlak openen, zodat een foto heel mooi over twee pagina’s kan doorlopen. De software werkt ook prettig. So far so good….

  Echter bij ontvangst van het album vond ik de foto’s niet echt scherp. Ik denk dat dat door het comprimeren voor verzenden komt, want het album ging van 900mb in grootte naar 90mb!! Erg jammer dus dat het comprimeren de boel verpest. Hofmann is uiteindelijk naar mijn mening geen aanrader.

  Groeten, Sander

 15. roos

  Dag Jan,
  reeds een paar fotoboeken bij extrafilm in promotie laten drukken, en het resultaat “prijs/kwaliteit” in acht genomen zeker niet slecht, en de software geeft veel mogelijkheden.
  Ook bij Fotofabriek een paar laten afdrukken. Duurder maar wel mooi (in standaard uitvoering). De software werkt gemakkelijk, maar vooral de service – zeker niet onbelangrijk – is prima !

 16. Lina

  hey, i´m going to marry this summer so i´m already searching a lot for several possibilities for all of our (hopefully) perfect wedding pictures. Thanks for your list (will help for some of our friends in netherlands). due to the fact i´m from germany i also found http://www.cewe-fotobuch.de/ – something for your list?

 17. Luc Dewaele

  Net 5 albums van Blurb geleverd gekregen. Compleet onbruikbaar: het zwartwit is nu plots olijfgroen geworden… terwijl bij een vorige levering alles perfect zwartwit was. Vuilbak.

 18. Pingback: Digitale fotoalbums: een zoektocht naar kwaliteit

 19. Pingback: Digitale fotoalbums: een zoektocht naar kwaliteit - Fotografieblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *