To print or not to print

Een tijd terug, besloot ik een 39x33cm huwelijksalbum te laten afdrukken bij www.tictacphoto.com. De website is veelbelovend. De superlatieven springen uit het scherm.

Om achteraf niet voor verrassingen te staan, stuur ik hun een mailtje met enkele vragen betreffende icc-profielen, voorkeur dpi instelling, kleurcalibratie, …

Na het downloaden van hun software en het gebruik van hun programma, komen er nog een aantal vragen bij me op. De foto’s worden namelijk extra gecropped: heel vervelend als je met achtergrondfoto’s werkt die twee naast elkaar liggende bladzijden beslaan. Na een mailtje – telefonerisch zijn ze trouwens niet bereikbaar – hoor ik dat de dimensies zonder verlies 32.85×38.25 cm zijn. Rondom rond, gaat er dus een stukje verloren. Ik mag dus mijn foto’s iets kleiner maken, om de ‘verloren randen’ niet te hebben. In het sw programma wordt nu nog altijd gecropped, maar men beweert dat ik me daar geen zorgen moet over maken en dat dit allemaal in orde komt. Tijdens het uploaden, merkte ik zelfs extra witte randen. Ook daarbij bevestigt men mij dat dit geen probleem is.

Op 30 juli, laat ik mijn boek drukken en een week later krijg ik het toegestuurd. Op de eerste bladzijde had ik een zwart/wit foto geplaatst. Die zag er echter turkoois uit. De rest bleek echter ook een ramp. Hieronder is een snapshot te zien, van het kleurverschil met een WhiBal ter referentie. 

Er zijn 4 serieuze problemen die ik kan vaststellen:

 1. De foto’s worden extra gecropped, wat een negatief effect heeft op een doorloop achtergrond (die van de linker naar de rechterbladzijde loopt)
 2. Pixels (vlakken) die nogal dicht tegen wit (#FFFFFF) aanleunen qua helderheid/kleur, lijken serieus doorgeblazen en versterkt. Het zijn witte vlekken geworden, zonder detail.
 3. Alle foto’s vertonen een turkoois verkleuring, waarbij het voor zwart/wit zeer uitgesproken is.
 4. De resolutie/scherpte van de foto’s is ronduit slecht.
Bij de FAQ op hun site, is te lezen dat er, tav compressie, 2 instellingen van belang zijn in hun programma: standaard of professionele modus. Als je voor ‘standaard’ kiest, worden de foto’s gecomprimeerd tot 85DPI met kwaliteitsfactor 89. Als je voor ‘professioneel’ kiest, worden ze gecomprimeerd tot 150DPI met kwaliteitsfactor 95. Blijkbaar gaat het serieus fout bij de compressie (tijdens het uploaden), want je ziet duidelijk de digitale artefacten op de foto’s. Dit zou klacht 2 en 4 moeten verklaren. Zij bepalen wat er gebeurt bij het uploaden. Als klant kun je de foto’s niet zonder extra compressie uploaden.

De uitleg die ik krijg voor de turkoois-verkleuring van voornamelijk de zwart/wit foto’s duidt op problemen bij het mengen van zwart/wit- en kleurfoto’s in 1 boek. Dit zou 3 moeten verklaren.

De artefacten en de cropping zouden te wijten zijn aan verkeerde instellingen in het programma en ze raadden me aan om het boek opnieuw te maken en op te sturen met de vermelding dat er extra aandacht moet besteed worden aan het afdrukken van zwart/wit foto’s. Dit zou 1 moeten verklaren.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb het album opnieuw gemaakt (hoewel ik er al zeker van was dat het hetzelfde resultaat zou opleveren, maar bon… ) en opgestuurd met de door hen aangebrachte raadgevingen.

Vorige week heeft een collega bij dezelfde firma, met de door hen aangebrachte raadgevingen, ook een 39x33cm album besteld. Ik heb het resultaat vrijdag gezien: een zelfde grote ramp.
Vanmorgen is mijn ‘herdruk’ gearriveerd met een nog slechter resultaat dan de eerste ‘druk’.

Zowel mijn collega als ik hebben intussen het betaalde bedrag teruggevorderd. Het album moet terug opgestuurd worden en de transportkosten worden door tictacphoto terugbetaald.

“Bewaar de kleuren van uw herinneringen” is hun slogan. Ik mag dan wel een Club Brugge supporter/fotograaf zijn, maar die blauw/turkoois verkleuring kan echt niet door de beugel.

Intussen probeer ik het nog eens, samen met mijn collega, bij fotobuch.de: wordt vervolgd…

7 thoughts on “To print or not to print

 1. Pingback: Jan’s blog » Blog Archive » Online foto services

 2. Paly

  Ik heb goede ervaringen met fotobuch.de
  Tiktakfoto: De layoutmogelijkheden van de software vind ik wat minder en daarom nog niks laten drukken.
  Slechtere met extrafilm, boekje viel uit elkaar, maar service is ok. Ze hebben me een nieuw exemplaar opgestuurd.

 3. MoreThanWords

  Hallo Jan, bedankt voor de SSP uitleg. Dat ga ik zeker eens uitproberen.
  Wat Fotobuch betreft: ik maak daar al jaren mijn vakantiefoto-albums mee: de kwaliteit is redelijk goed, de software één van de beste die ik ken, de levering is Duits & degelijk, en de harde, bedrukbare kaft zorgt voor een professionele indruk. De meeste mensen die de albums zien, zijn er wild van… Maar, toch zijn er een paar mindere kanten:
  – ook hier een kleurzweem op zwartwit-foto’s in combinatie met kleurfoto’s in hetzelfde album. (heb nog nooit een volledig Z/W boek gemaakt, dus weet niet wat dat geeft). Ik vind het wel niet zo storend.
  – contrast-problemen: er wordt een soort van contrastverhoging toegepast op het oorspronkelijke bestand, en dat resulteert in soms te donkere schaduwen en luchten met weinig detail.
  Volgende keer ga ik in Photoshop mijn bestanden eerst batchen met een speciale ‘curves-instelling’, die de shadows en highlights wat comprimeert, in de hoop dat die dan bij het printen weer ‘geexpandeerd’ zullen worden, wat zou moeten resulteren in een ruimer dynamisch bereik.
  – de bladzijden zijn mat en het drukraster is vrij goed zichtbaar. Op grote foto’s is dat niet zo’n probleem, maar kleinere foto’s geven zo de indruk wat onscherper te zijn. Glossy blz. zouden dat euvel serieus verhelpen, maar dat kan niet bij Fotobuch.

  Maar, zoals gezegd: de meeste van mijn klanten zijn zeer tevreden met het resultaat, en het is een aangenaam en professioneel bedrijf om mee te werken!

  Ik heb nu recent voor een trouw-album ook eens met Asukabook (USA) gewerkt, die overal ravin’ reviews krijgen. Ben benieuwd wat dat zal opleveren.

 4. Pingback: Fotografie Jan Verbeke » Blog Archive » “Over geuren en kleuren…

 5. Pingback: Fotografie Jan Verbeke » Blog Archive » Printing service review: www.fotobuch.de

 6. Pingback: Digitale fotoalbums: een zoektocht naar kwaliteit — Fotografie Serge Van Cauwenbergh

 7. Pingback: Digitale fotoalbums: een zoektocht naar kwaliteit - Fotografieblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *