Camera kalibratie in “Camera Raw – Lightroom – Photoshop”

Al geruime tijd vraag ik me af als ik foto’s neem, hoeveel de kleuren die ik op mijn gekalibreerd scherm zie, afwijken van de werkelijkheid. Een onbegonnen werk, zelfs een onmogelijk werk… maar misschien kunnen we wel een stapje dichterbij de werkelijkheid komen. Adobe’s Lightroom heeft al een tijdje aangepaste camera profielen voor o.a. Canon en Nikon om de profielen van je camera weer te geven als je raw beelden bewerkt. Ik zat toch continu met een dubbel gevoel bij het toepassen van deze profielen. Het was telkens ‘anders’ (wat logisch is), maar ik kon zelden of nooit ‘mijn ding’ vinden bij de profielen. De Canon specifieke software leek de klus altijd beter te klaren, maar eens je de gebruiksvriendelijkheid van Lightroom ervaren hebt, kun je moeilijk nog naar iets anders overstappen.
Dus zette ik een paar weken terug toch de stap om me een X-Rite ColorChecker Card aan te schaffen en eergisteren vond ik wat tijd om de proef op de som te nemen. new-macbeth-card Die kalibratiekaarten zijn niet goedkoop en ik hoopte dus op waar voor mijn geld.
Na wat heen en weer gezoek op ‘t net, vond ik een duidelijke beschrijving ( bij Chromoholics van fors.net ) van hoe je nu te werk moet gaan met een dergelijke referentiekaart. De zon scheen buiten, wat volgens Chromoholics, één van de ideale situaties is om wat foto’s te nemen van de kaart.
Nadat ik het Photoshop script om te kalibratie uit te voeren gedownload had, nam ik 1 van de genomen foto’s binnen in Adobe Camera Raw en startte de kalibratie. Na een klein uurtje (op een MacPro QuadCore met 4GB ram) was ‘m klaar en kreeg ik als resultaat de berekende waardes :

ACR Calibrator Status Window
Het resultaat bewaarde ik in Adobe Camera Raw als een xmp-sidecar file en voegde die toe aan de Lightroom Develop presets. Ik ben er nog niet uit of het mogelijk is om deze xmp file te converteren naar een profiel dat bruikbaar is in de Camera Calibration van LR, vandaar de preset.
Ik was overdonderd door het resultaat, vooral in de huidtinten en het groen van grasvelden. Zijn die Canon 5D mark II LR camera profielen nu zo verkeerd? I don’t know, maar ‘t verschil is overduidelijk. Kortom, een aanrader dus, die ColorCheckers !!
Hieronder vind je het resultaat van de ColorChecker en de Lightroom profielen. De witbalans werd juist ingesteld via een grijskaart vooraleer de profielen toegepast werden.

ColorCheckerPortraitNeutralLandscapeFaithfulStandard

Nu nog eens de proef opnieuw doen in andere omstandigheden : studio, …

4 thoughts on “Camera kalibratie in “Camera Raw – Lightroom – Photoshop”

 1. Thomas Bouve

  Leuk om weten dat je de kleuren in de foto goed hebt gekregen, maar…

  FYI, de Lightroom profielen zijn er niet om ‘natuurgetrouwe’ kleuren te geven. Wel om de effecten van de ‘in-camera’ profielen uit de SLR te benaderen. Als je met je camera een JPG+RAW file fotografeert, beide importeert in Lightroom en daarna hetzelfde ‘in-camera’ profiel loslaat op de RAW file als wat er in de camera voor de jPG gebruikt werd, dan zul je zien dat beide bestanden er identiek zullen uitzien.

  En dat is waar het verhaal stopt. De ‘in-camera’ profielen (bij Nikon: Picture Styles) hebben niets met ‘calibratie’ te maken. Daarvoor gebruik je *altijd* een kleurcalibratie kaart zoals een GretagMacbeth of whatever. Op zijn minst en grijskaart zodat de witbalans goed zit.

  Vergelijken van de gecalibreerde foto met de picture profile versies heeft dus echt geen zin. Behalve dan om aan te tonen dat een gecalibreerde foto (versie na toepassen van de gecalibreerde XMP info) inderdaad anders is dan een niet gecalibreerde foto (eender welke versie op basis van een in-camera profiel), maar daarvoor is er helemaal geen test nodig (that’s common sense). Het enige wat die picture profiles doen is een ‘smaak’ toevoegen aan de foto: saturatie verhogen, ietsje meer roze toevoegen, ietsje minder contrast, etc.

  ‘k Wil maar zeggen: de vergelijking met de in-camera profiles was een ‘bit of a moot point’, if you catch my drift? Je had evengoed met de Lightroom ‘Lomo’ preset kunnen vergelijken en zeggen dat de kleuren er na calibratie veel correcter uitzien 🙂

 2. Jan

  @Thomas: De ‘in-camera’ profielen hebben inderdaad niets met ‘calibratie’ te maken. Ik ging op zoek naar een goeie referentie voor wat ik in werkelijkheid zag en wou gereproduceerd zien op mijn scherm om dan van daaruit te vertrekken en de foto te bewerken. Als je merkt dat na het instellen van de witbalans met een grijskaart, de huidtint (op een gecalibreerd scherm) nog niet goed zit, ja… dan klopt er iets niet.
  Je zou op zijn minst verwachten dat 1 van de flavours, profielen, die in je camera zitten, de werkelijkheid het best benadert. De ‘Neutral’ zou misschien nog de meest geschikte kandidaat zijn.

 3. LightningPaul

  Bedankt voor the info! Zelf gebruik ik LR niet vermits ACR mijn huidtinten om zeep brengt. Met DxO Optics Pro krijg ik nog de beste resultaten na het instellen van de juiste profielen.

 4. vakantiehuis

  Leuke site!. Er zijn nog weinig goede sites over dit onderwerp te vinden.
  Ben blij met jullie toevoeging!
  Ik kan helaas geen bookmark aanmaken naar blog.fotoverbeke.com in Firefox. 🙁 Weten jullie hoe dit komt?

  Groetjes Barbara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *